İnternet Bağımlılığını Önleme Merkezleri

Çin internet bağımlılığını 2008 yılında klinik bir hastalık olarak ilk kez kabul eden ülke oldu ve şimdi Pekin’de bir ‘İnternet Bağımlılığını Önleme Merkezi’, online oyunlara bağımlı gençlere ev sahipliği yapıyor. Tedavi, askeri eğitim, psikolojik muayene ve ilaç içeriyor. Güney Kore’de halk sağlığı görevlileri, internet bağımlılığını tam bir ulusal salgın olarak tanımladı. Kore hükümeti yüzlerce çocuk ve yetişkini bu bağımlılıktan kurtarmak için rehabilitasyon merkezlerinde milyonlarca dolar harcıyor.  

Asya’nın dışında, şu an itibariyle, ABD’de teknoloji bağımlılığı için sadece bir tedavi merkezi var.  Çevrimiçi bağımlılıklarını gidermek ve daha sağlıklı yaşama geçiş yapmak için 2009’da açılan ReStart adlı merkez, yetişkinler ve ergenler için uzun vadeli tedavi programları sunuyor.

İnternet Bağımlılığı Tedavi Merkezlerinde Neler Oluyor?

Yetersiz beslenme, fiziksel olarak yıpranma, psikolojik olarak depresyon, online alışveriş için kredi kartlarını çalmak gibi kötü alışkanlıklar ve benzeri pek çok problemin çözümü için ortak nokta olan ‘internet bağımlılığı tedavi merkezleri henüz tek tük olsa da yaygınlaşma eğilimi gösteriyor. Tedavi için yeterli zaman verildiğinde hemen herkes, bağımlılığı konusunda sağlıklı bir perspektif kazanarak hayata geri dönüyor.

Teknoloji bağımlılığı için rehabilite merkezleri, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı gibi rehabilitasyon programlarından oluşuyor. Üretken terapiye başlamadan önce yoğun bir detoks süresi gerekiyor. Örneğin ReStart yoğun detoks fazı; 45 ila 90 gün sürüyor. Bu sürede sakinlerin teknolojiden uzak bir çevrede sosyal becerileri ve (yumurta pişirme, temizlik yapma gibi) yaşam becerilerini geliştirmeleri sağlanıyor. Öğrenme, fiziksel egzersiz yapma, sağlıklı beslenme ve düzenli uyku gibi yaşamsal kriterler anlatılıyor. Bağımlılığı yönlendiren altta yatan psikolojik sorunlara odaklanan günlük gruplar ve bireysel terapi seansları da var. 

Yanıtla