Enigma makinesi, 2. Dünya Savaşı sırasında kullanılarak düşmanlara karşı üstünlüğün sağlandığı icatlardan bir tanesidir. Nitekim bu dönemde teknolojik olarak gelişmek, bir milleti diğerlerinden üstün kılmaktaydı. Peki, enigma makinesi nedir? Ne işe yarar? Enigma, kelime anlamı olarak gizemli kimse anlamına gelmektedir. İsmi doğrultusunda kullanım sağlayan enigma cihazı, I. Dünya Savaşı sonlarına doğru 23 Şubat 1918 tarihinde üretilmiştir. Alman mühendis Arthur Scherbius tarafından icat edilen enigma, bir kriptografi makinesidir.
Kriptografi nedir? Kriptografi, verinin diğer kişilerce bilinmesi istenmediği takdirde çeşitli şifreleme teknikleriyle gizlenmesidir. Bir nevi şifreleme tekniği olarak da bilinmektedir. Enigma cihazı da bu amaçla Almanlar tarafından kullanılmıştır. Savaş sırasında telsiz ile gönderilen mesajların güvenilir olmadığı anlaşılıp enigma cihazına ihtiyaç duyulmuştur.
Enigma Cihazı Özellikleri
Enigma cihazı genellikle şu bölmelerden oluşmaktadır;
- Klavye
- Işık düğmeleri
- Fiş kartı
- 3, 4 ya da 5 rotor
Enigma cihazı icat edildikten itibaren şifresinin kırılmasının mümkün olmadığı söylentileri dolanmaktaydı. Fakat Alan Turing, bu konudaki söylentilere bir son getirdi. Kendi icadını geliştiren Alan Turing, enigma cihazının şifresini kırmayı başardı. Bu başarıyı ise icadı olan ‘’Bombe’’ makinesi ile gerçekleştirdi.
Enigma Makinesi Nasıl Çalışır?
Enigma cihazı nedir? Enigma cihazı, harflerin yerlerinin değiştirilerek gizli alfabe oluşturan bir sistem idi. Örneğin B harfi C olarak ifade edilirken, T harfi de Z olarak ifade edilmekteydi. Hangi harfin neye karşılık geldiğini bilmek, telsizlerde geçen mesajları anlayabilirdi. Oldukça karmaşık bir şekilde harflerin karıştırıldığı bu sistemde gizli mesajı çözmenin mümkün olmadığı düşünülmekteydi. Ta ki Alan Turing ile karşılaşılana kadar. Dışarıdan daktilo cihazını anımsatan enigma cihazı şifreleri, II. Dünya savaşası sırasında Alan Turing tarafından ‘’Bombe’’ icadı ile kırılmıştır.
Savaş yıllarından sonra bilime kattığı faydalar bir kenara bırakılarak, Alan Turing eşcinsel olduğu gerçeği ile cezaya mahkum bırakılmaktadır. İki yıl hapis ve hadım ettirilme seçeneklerinden birini seçmesi istenen Alan Turing, siyanür enjekte ettiği elmayı ısırarak intihar etmiştir. Steve Jobs’un Alan Turing için hayranlığı da günümüzdeki Apple markasının simgesinin buradan geldiğini düşündürmektedir.