RNA Nedir?

Mesajcı Ribonükleik asit olarak bilinen RNA, DNA’dan üretilen fakat DNA gibi çift değil tek zincirli olan bir biyomoleküldür. RNA yapı itibari ile hücre çekirdeğinden geçebilir ve sitoplazmaya ulaşabilir. Bu sayede de DNA’da yer alan genetik bilgi ribozoma sentezlenmiş olur. Bu sentezlenme sonucunda tRNA adındaki diğer bir RNA molekülü ile birlikte amoniasitlerin teker teker üretilmesini ve bunların hücre içine ve dışına çalışmasını sağlar. DNA tarafından oluşan mRNA’ya trnaskripsiyon denirken mRNA’nın tRNA ile protein üretmesine translasyon denir.

RNA Nedir

RNA Türleri Nelerdir?

Birçok RNA türü bulunmaktadır. Her türün de kendine ait farklı görevleri vardır.

Ribozomal RNA (rRNA)

Hücredeki ribozomda yer alan Ribozomal RNA, hücre içerisinde yer alan RNA’nın %80’inini oluşturmaktadır. Ribozom’da protein sentezlenme için birçok enzim doludur. Bu enzimler Ribozomal RNA yardımı ile oluşarak çekirdek içerisinde sentezlenir. Ayrıca sitoplazma içerisinde proteinlerle birleşerek aminoasitlerin oluşmasını sağlar. rRNA, tRNA ve bunun gibi olan diğer moleküllere bağlanmaktadır.

Mesajcı RNA (mRNA)

Hücrede bulunan RNA’nın %5’ini oluşturan Mesajcı RNA, DNA’da yer alan genetik kodun kopyalanmasında ve bu mesajın diğer hücrelere aktarılmasında görevlidir.

Taşıyıcı RNA (tRNA)

Ribonükleik asit türleri arasında en küçük yapıda olan Taşıyıcı RNA, aminoasitler aracılığı ile transfer edilmektedir. tRNA ortalama olarak 80 nükleotidden oluşmakla beraber hidrojen bağlarının bazlar ile birleşmesi sonucunda 3 boyutlu hale gelir. tRNA yapısı bozulduğu takdirde tekrar yenilenebilen bir yapıdadır. Görsel olarak aynı bir yonca yapısındadır.

Heterojen Nükleer RNA (hnRNA)

Hücre içerisinde sentezlenen ve prosese uğramamış olan mRNA molekülüdür.

Küçük Nükleer RNA (snRNA)

Hücre içerisinde sentezlenen ve prosese uğrayan mRNA molekülüdür.

RNA’nın Görevleri Nelerdir?

RNA yapısında Adenin, Guanin, Sitozin ve Urasil organik bazlarını barındırır. Bu organik bazlar aralarında Sitozin- Guanin, Urasil- Adenin olmak üzere bağlar oluşturur. Fakat bazı zamanlarda daha değişik organik baz bağları olabilmektedir. Ökoryatik hücrelerde hem çekirdekte hem de sitoplazmada bulunan RNA, prokaryot hücrelerde sadece sitoplazmada bulunur. Görev itibari ile protein sentezi aşamaları olan transkripsiyon ve translasyon aşamalarının gerçekleşmesini sağlar. Ayrıca nükleusdan başlayan ve ribomoza kadar uzanan proteinlerin oluşması ve taşınması işlemini gerçekleştirir.

Yanıtla