Diş sağlığı her yaşta önem taşır. Çocuklarda süt dişlerinin çıkmaya başlamasıyla beraber ilerideki ana dişlenmenin daha sağlıklı olması için diş yapısı takip altına alınmalıdır. Ebeveynler süt dişleri geçici olduğundan erken diş çekimi yapmanın sorun yaratmayacağını düşünebilir. Ancak bu tür yanlışlar daimi dişler için olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Süt dişleri çocukların çene kemiğinin gelişmesini sağlıyor. İlk süt dişlerin oluşmayı sürdürmesi 3 yaşı bulur. Bu süreçte anne yardımıyla dişler fırçalanmalıdır. Süt dişlerin korunması ileride çürük dişlerin oluşumunu engelleyecektir.
Çocuklarda Ortodontik Muayene
Süt dişlerin yerini daimi dişlerin almaya başlaması yaklaşık 6-7 yaşlara denk gelir. Bu sürede çocukların doğru dişlenmesi için ortodonti muayenesine başlaması gerekir. Bu muayene sayesinde çenede varsa iskeletsel bozukluklar tespit edilir, dişlerin kapanma problemleri olup olmadığı gözlemlenir.
Ortodontik sorunlar çocuklukta genel olarak geniz eti, bebeklik yutkunması olarak bilinen atipik ve bademcik problemlerinin bir sonucu olarak da ortaya çıkabiliyor. Diş hekiminin muayenesiyle ortodontik sorunlar oluşturabilecek etken tespit edilir. Böylece damaklık ya da tel takmadan rahatsızlıklar giderilir. Çocukluk döneminde yapılacak muayene sayesinde bu tür problemlerin ileride yaşama riski azalır ve sorunlar büyük ölçüde erkenden düzeltilmiş olur.
Ortodontik Bakımdan Süt Dişlerinin Önemi
Bebeğinizin doğumunun 6. ayından itibaren süt dişleri oluşmaya başlar. Bu oluşumla birlikte 6 yaşına kadar çocuklarda süt dişleri varlığını sürdürür. 6-12 yaş aralığında ise süt dişleri yerini daimi dişler alır. Süt dişlerde çürükler varsa veya erken düşmeler olduysa, yerine gelecek olan dişler çapraşık olarak gelir. Daimi dişler bu süreçte gömülü olarak kalabileceğinden süt dişlerinin ağızdaki bakımına önem verilmesi gerekir. Zamanında düşen ve sağlıklı diş bakımı sayesinde yeni dişler ağızda sorunsuz olarak yerini alacaktır.
Ortodontik problemler genetik olarak çocuklara da aktarılabiliyor. Ayrıca bebeklik döneminde çocuğun yetersiz süt beslenmesi, yalancı emzik ve biberon kullanımlarındaki hatalar diş yapısını etkilemektedir. Çocukluk döneminde ise dudak ve parmak emme, ağızdan solunum gibi çocuğun alışkanlıkları ortodontik sorunları beraberinde getiriyor.