Toplum arasında salatalık olarak da tabir edilen hıyar kabak familyasıdan olan bir sebzedir. Özellikle yaz ayları geldiğinde çok fazla tüketilen hıyar kış aylarında sera topraklarda üretilmektedir. Vitamin ve besin değerinin çok yüksek olması nedeniyle beslenme programında olması gereken bir sebze olan hıyar B ve C vitaminleri açısından yüksek değerlere sahiptir. Ayrıca hıyar içerisinde protein, karbonhidrat, fosfat ve yağ gibi değerlerinde yüksek olması tüketimi açısından tercih edilebilirlik seviyesine ulaşmasına neden olmaktadır.
Hıyar Çeşitleri Nelerdir
Hıyarlar açık havada yetiştirilen ancak mevsimine göre seralarda üretimine devam edilebilen bir üründür. Kendi içerisinde bir çok kategoriye ayrılabilen hıyar ile ilgili olarak yılın bütün zamanlarında yetiştiricilik yapılabilmektedir. Çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitleri bulunan hıyar ile ilgili olarak yetiştirme çeşitlerine göre de farklı gruplara ayrılabileceğini söyleyebiliriz. Hıyarların serada yetiştirilen sofralık ve turşuluk çeşitleri bulunmaktadır. Ayrıca tarlada yetiştirilen sofralık ve turşuluk çeşitlerinde sayacak olursak dört farklı kategoride toplayabiliriz. Hıyar sebzesi mevsimsel özellik olarak ılık iklimleri tercih eden bir sebzedir. Soğuk iklimlerde yetiştiriciliğinde sıkıntı çıkabilir. Toprak ustasının en az 11° olması gerekmektedir. Hıyarların yetiştiriciliğinde çimlenmesi için toprak ısısı 11 ile 18° arasında olduğunda çimlenme hızı çok fazla atma artmaktadır. Yaz mevsiminde sulamasını çok dikkat edilmesi gerekir. Nedeni ise acılaşma ve gelişim yavaşlaması yaşamaması içindir. En uygun hıyar yetiştirme mevsim şartları ilk bahar aylarıdır. Soğuk ve don tehlikesi geçtikten sonra ekim yapılması verimli bir hasat alınması açısından önemlidir.
Hıyar Yetiştiriciliğinin Püf Noktaları
Hıyar yetiştirecek olan toprakların tınlı ve kumlu tınlı olmasına dikkat edilmelidir. Topraklarda yüksek tuz seviyesi bulunmaması gerekmektedir. Hıyar yetiştiriciliği teknikleri arasında üç farklı aşama bulunmaktadır. Bunlardan birincisi tohumların saksıya ekilerek ya da yastık şeklinde yetiştirilmesidir. Fide haline aldıktan sonra toplu üretiminin yapılacağı alanlara dikilmesine yetiştirme tekniği denilir. Bir diğer teknik ise direk tarlalara açık alanlara ekilerek yetiştirme şeklidir. Üçüncü teknikte dört mevsim seralarda yetiştirilen askıya alınma yöntemidir. Hıyarların her yıl aynı alanda yetiştirilmemesi gerekmektedir. Köklerinin en az 20 santim olduğu bilinen hıyarların toprağı fakirleştirmemesi adına her yıl aynı ortamlarda yetiştirilmemesi önemlidir. Hıyar yetiştiriciliği hakkında daha detaylı bilgiye https://www.ufuktarim.com/hiyar-yetistiriciligi adresinden ulaşabilirsiniz.