Meme kanseri, halk arasındaki bilinen adıyla göğüs kanseri bayanlarda görülen kanser tipleri içerisindeki en yaygın olan kanser türüdür. Yapılan tetkik ve araştırmalar sonucunda kadınların yüzde 16’sının bu rahatsızlığa yakalanabilme ihtimali vardır. Peki, nedir göğüs kanseri?
Göğüs kanseri kişinin meme dokusundaki hücrelerde oluşan kanserdir. Bu kanser meme dokusunun herhangi bir bölgesinde baş gösterebilir ve en sık görülen tipiyse “duktal” kanser denilen göğüs kanallarından kaynaklı kanserdir. Meme kanseri genetik yollarla olabildiği gibi sonradan yakalanılan kanser türlerindendir. Yine yapılan araştırmalarda meme kanseri hastaları üzerindeki sonuçlarda sadece yüzde 10’luk bir bölümün aileden yani kalıtsal olduğu görülmüştür.
Göğüs Kanseri Kimlerde Görülür?
- İlk doğumunu geç yaşta gerçekleştiren bireylerde daha sık görülebilir ( Bu sınır 30 olarak bilinmektedir. )
- Yine aynı şekilde ilk doğumunu erken yaşta gerçekleştirenlerde sıklığı daha fazladır. (Bu sınır 18 olarak bilinmektedir.)
- Hamilelik dönemlerindeki östrojen hormonu seviyesindeki düzensizlik, hızlı artış ve azalışlar aynı şekilde göğüs kanserini tetikleyen etmenlerdendir.
- İlk reglini erken yaşta olan bireyler, geç yaşta olanlara oranla yaşamları içerisinde daha çok östrojene maruz kaldıklarından bu risk geç regl olan bireylere oranla daha da artış göstermektedir.
Nasıl Teşhis Edilir?
Diğer kanser türleri gibi göğüs kanseri ileri seviyeye çıkana kadar kendini belli etmeyebilir. Erken tanı her hastalıkta olduğu gibi hastalığın ilerlemeden tedaviye başlanması halinde hastalığı yenmenizde etkin rol oynar. Nasıl yapılır?
- Kişi kendi göğsünü kendi evinde yapacağı bir takım kontrollerle henüz gelişmemiş olan kitle ve bezeleri kendi fark ederek
- Doktor kontrolünde olmak şartıyla mamografi çekilerek (20 yaş üstü bayanlarda yılda en az bir kere kontrol amaçlı mamografi çektirilmelidir.)
Tedavi
Göğüs kanseri tedavinde etkin rol oynayan cerrahi müdahaleler kanserin temel tedavisidir. Kanserli dokuların etrafına kanserden etkilenmemiş dokularla birlikte alınması ve ardından hastanın kemoterapi görmesiyle bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.