Dengeli beslenmenin en önemli unsurlarından birisi taze sebze ve meyve tüketmek. Fakat yediğimiz birçok sebze ve meyve yolu ile vücudumuza, tarım ilaçlarından kalıntı olan kimyasal maddeleri de sokuyoruz maalesef.
Pestisit (Tarım ilacı) tarımsal faaliyetler sırasında, ürüne zararlı verecek organizmalardan ve zararlarını azaltmak amaçlı kullanılan kimyasal maddelerdir.
Türkiye’de yılda 33 bin ton yani hektar başına 26 kilo pestisit kullanılmaktadır. Ülkemiz bu kullanım miktarı ile Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Pestisit kısa sürede vücuda zarar vermese de, uzun dönemde, cilt, deri, akciğer kanseri, hormonal bozukluklar, beyin ve sinir sistemi hastalıkları gibi ölümcül hastalıklara yakalanma riskleri oluşturabilir. Özellikle gelişmekte olan çocuklarda dikkat dağınıklığı ve hiperaktiviteye yol açabilir.
2014 senesinde pazarlardan rastgele seçilen 309 çeşit sebze ve meyvenin yüzde 25’inde Türk Gıda Kodeksinin belirlediği üst limit değerlerinden daha fazla pestisit kalıntısı tespit edilmiştir.
Pestisit kalıntısı en fazla; elma, şeftali, nektarin, üzüm, çilek ve kerevizde bulunurken, en az kalıntı; soğan, avokado ve ananastadır.
Pestisit Kalıntısından Korunmak İçin Yapılması Gerekenler
Organik olarak adlandırılan tarım ürünlerinde pestisit yerine doğal ilaçlama yöntemleri kullanılır, bu sebepten dolayı bu tip ürünlerin tercih edilmesi daha doğru olacaktır ancak ekonomik olarak daha pahalı olduğu için her zaman tercih edilmiyor, bu durumda yapılması gerekenler;
- Limon ya da Greyfurt suyu
- 1 su bardağı sirke
- 1 bardak su
- 1 tatlı kaşığı karbonat
Malzemeleri boş bir kaba alın, karbonat çözüldükten sonra karışımı boş bir püskürtme şişesine alın, kullanırken meyve ve sebzelere sıktıktan sonra 5-10 dakika bekleyin ve sonrasında bol su ile durulayın.