Sicil Kaydı Alma
6948 Sayılı Kanunun 2. 7033 sayılı Kanun kapsamına giren sanayi kuruluşlarının, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tutulan sanayi siciline kayıt yaptırmaları ve gerekirse sanayi sicilinden yetkili kişilere sertifika vermeleri zorunludur. 6948 sayılı Kanunun 2. maddesi uyarınca, sanayi işletmelerinin üretime başlamadan önce sanayi siciline ön kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Ayrıca sanayi kuruluşlarına işyeri açma ruhsatı verilebilmesi için işyeri açma ve çalışma izni veren idareler tarafından sınai siciline kayıtlı olduklarına dair yazı istenmektedir. Sanayi siciline kayıtlı olduklarını belirten yazı almayan sanayi şirketleri, ilgili idareden çalışma izni veya çalışma izni almayacaktır. İlk kayıt ve diğer işlemler elektronik ortamda yapılır.
Başvuru sahiplerinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından içeriği belirlenen Sanayi Sicil Beyannamesini elektronik ortamda, makine ve tesislerin kapasitesi, üretim kapasitesi ve tüketim kapasitesi raporuna göre doğru ve eksiksiz olarak doldurmaları gerekmektedir. Başvuruyu sonuçlandırmak için kapasite raporunuzu elektronik ortamda sunmanız gerekmektedir. Yeni açılan sanayi kuruluşlarının, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından şablonu belirlenen Sanayi Sicil Beyannamesi’ndeki bilgileri tamamlayarak, oluşturulduğu tarihten itibaren 2 ay içinde elektronik ortamda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na göndermesi gerekmektedir. Başvuruyu yapan sanayi kuruluşunun, başvurunun sunulduğu tarihten önceki yıl içinde faaliyet göstermesi halinde, içeriği Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen Sanayi Sicil Beyanı ile yıllık faaliyet takvimi ve anket formunu elektronik ortamda doldurması gerekmektedir.
Sanayi İşlemleri
Bir girişimcinin tanımı yer almaktadır. 6948 Sayılı Sanayi Sicili Kanunu’nun 1. maddesi. Bu Yönetmelik uyarınca;
– Maddenin özellikleri, şekli, kesinliği veya bileşimi,
– Makineler, aparatlar, tezgah, aletler veya diğer araçlar ve kuvvetler yardımıyla veya sadece elle Bu maddeleri kısmen veya tamamen değiştirerek veya işleyerek,
– Madenlerin sürekli ve seri olarak çıkarıldığı ve işlendiği yerler, sanayi kuruluşu olarak kabul edilir.
Ayrıca 7033 sayılı Kanun ile bilgi teknolojisi ve yazılım üreten firmalar da imalatçı firmalar kapsamına alınmıştır. Sürekli ve seri onarım yapan tesisler için
– Elektrik veya başka enerji üreten işyerleri,
-Gemi yapımı gibi büyük şantiyeler,
– Bilgi teknolojileri ve yazılım üreten firmalar, sanayi kuruluşları ve sanayicilere aittir.
6948 sayılı Kanun gereği sanayi işletmelerinde, sanayi işlerinde yapılan işler ve bunları işletenler sanayici olarak anılmaktadır.
Bir işletmenin birden fazla üretim yeri varsa, her üretim yeri ayrı ayrı endüstri siciline kaydedilmelidir. Bu nedenle birden fazla fabrikaya sahip olan mükelleflerin her fabrika için ayrı ayrı Sanayi Siciline başvuru yapması gerekmektedir.
Belgenin Alınması
Elektronik ortamda yapılan başvurular, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından ilgili yasal mevzuat ve ürün sınıflandırması kapsamında değerlendirilmektedir. Uygun görülen başvuru, İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü tarafından elektronik kayıt kontrol edilerek onaylanır. Sanayi siciline tescil başvurusu uygun görüldüğü takdirde sanayi sicilinden alınan sertifika, İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanır. Sanayi sicil sertifikasının onaylanmasına ilişkin bilgiler elektronik ortamda firma yetkilisine verilir. Kaydı hatalı, eksik veya hatalı çıkan başvuru gerekçeli olarak reddedilerek firmaya elektronik ortamda bildirilir. İşletmenin üretim yerinin yetersiz olmasından dolayı aynı üretimin üretim yerine bitişik ikinci bir üretim yerinde yapılması durumunda ikinci üretim yerinin kapı numarası da Sanayi Sicil Belgesi’nde belirtilir.